Kontrast oraz wielkość czcionki

Kamery Online

Kalendarz Wydarzeń

Akademia Zdrowia i Urody

Data wydarzenia: 2020-03-31
Miejsce: .
Organizator: .
Kontakt: .
Udział: Bezpłatny

Jeśli już musimy robić zakupy starajmy się robić to możliwie rzadko, a co najważniejsze pojedynczo i w „małych" sklepach, gdzie jednocześnie nie przebywa dużo osób. Jeżeli to tylko możliwe, płaćmy nie gotówką, lecz kartą – najlepiej zbliżeniowo. Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że ręce w sklepie mają kontakt z powierzchniami roboczymi, towarami i  pieniędzmi. Dlatego zakładaj rękawiczki tym samym unikając kontaktu z koszykami i wózkami. Najlepiej produkty pakuj do własnej torby lub dostępnych w sklepie, które zabierzesz ze sobą do domu. Warto, by osoby przewlekle chore (np. z cukrzycą) na zakupy nie wychodziły, tylko poprosiły o  to kogoś bliskiego lub znajomego. Osoby w podeszłym wieku w żadnym wypadku nie powinny wychodzić z domu na zakupy. Dlaczego? Osoby, które mają osłabiony układ odpornościowy z racji choroby lub z racji wieku, są w grupie ryzyka ciężkiego przebiegu choroby wywołanej przez koronawirusa. Według WHO Polska dołączyła do krajów z tzw. poziomą transmisją wirusa, a zatem zakazić koronawirusem SARS-Cov-2 mogą się nie tylko osoby, które wróciły z innych krajów: patogen przenosi się pomiędzy tymi, którzy Polski nie opuszczali ani nawet nie mieli kontaktu z osobą, która z zagranicy wróciła. W związku z tym warto  wiedzieć, że szczególnie narażone na ciężki przebieg koronawirusa są m.in. osoby: w podeszłym wieku, z chorobami przewlekłymi, z upośledzoną odpornością, przyjmujące leki immunosupresyjne. Powinny one do minimum ograniczyć kontakty z innymi ludźmi.

 

A co z zakupioną żywnością:

Komunikat Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) z 9 marca br. informuje, że zgodnie z aktualną wiedzą nie ma dowodów na to, że żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS-CoV-2. Organizacja podkreśla, że na podstawie doświadczeń z  wirusami SARS i MERS można sądzić, że nie dochodzi do infekcji człowieka wirusem SARS-CoV-2 poprzez żywność. Jednak zarówno przy zakupie żywności, jak i jej obróbce należy zachować szczególną ostrożność i zachować zaostrzone zasady higieny, pamiętając przy tym, że:

- koronowirusy potrzebują do rormnażania pośrednika, czyli człowieka

- koronawirus ulega zniszczeniu, gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury np. 60 st. C przez 30 min. Poddajmy obróbce cieplnej surowe mięso i sparzajmy na surowo spożywane owoce i warzywa

- przygotowując posiłki należy zachowywać właściwą higienę: myć ręce, narzędzia kuchenne, blaty robocze, deski

- zawsze należy pamiętać o separacji produktów surowych i produktów już przygotowanych do spożycia, w celu uniknięcia zanieczyszczeń krzyżowych w kuchniach (osobne deski i noże do krojenia chleba i osobne do krojenia surowych warzyw oraz surowego mięsa).

 

Wygrajmy z koronawirusem !!!!

 


dodaj do mojego kalendarza google lista wydarzeń