Kontrast oraz wielkość czcionki

Kamery Online

Kalendarz Wydarzeń

Akademia Zdrowia i Urody

Data wydarzenia: 2020-04-09
Miejsce: .
Organizator: .
Kontakt: .
Udział: Bezpłatny

Wielu z nas codziennie zadaje sobie pytanie, jaką kawę wybrać?

 Parzoną, rozpuszczalną czy może z ekspresu albo parzoną w kafeterce (frenchpress)? Dzisiaj dowiemy się, która nas pobudzi, a która nie tylko nie doda nam energii a wręcz po prostu nam zaszkodzi. Najprostszym  rozwiązaniem jest oczywiście kawa rozpuszczalna. Na półkach sklepowych  mamy  wielki  wybór od  kawy  czarnej  rozpuszczalnej,  poprzez  kawy  „3 w1”,  aż po kawy rozpuszczalne z mlekiem i dodatkiem smakowym w jednej  saszetce.  Nie  jest  to  najlepszy  wybór,  ponieważ kawa  rozpuszczalna  posiada  w swojej  zawartości  ochratoksynę .  Ta  substancja  jest  produkowana  przez  pleśń, odkłada się w naszym organizmie i uszkadza między innymi nerki układ odpornościowy. Kawa parzona, czyli zmielona kawa zalana gorącą wodą też  nie  jest  dobrym  rozwiązaniem.  Dlaczego?  Fusy  które znajdują się w szklance lub kubku mają cały czas  kontakt z wodą.  Tworzy  się  charakterystyczna  zawiesina   z której wydobywają  się  substancję  szkodliwe  przede  wszystkim dla naszego żołądka i wątroby. Kawa  z ekspresu  ciśnieniowego  jest  uważana  za  jedną  z najzdrowszych.  Kontakt  gorącej  wody  z zmielonymi ziarnami kawy jest bardzo krótki ,  co  daje  nam  czysty  i zdrowy  napar.  Warto zaznaczyć dwie kwestie: espresso ma jeden minus, jest kawą  dosyć  mocno  zakwaszoną  więc  spożywanie  więcej niż 4 filiżanek dziennie nie jest wskazane oraz to, że filiżanka espresso na pewno nas nie pobudzi, espresso posiada bardzo małą ilość kofeiny! Kawa parzona w  Kafeterce ma  na  pewno  najwięcej  kofeiny w porównaniu  do  opisanych  powyżej,  ponieważ  dobrze  przygotowany  French Press  parzy  się  około  4  minut.  Do tej metody zaparzania musimy użyć kawy świeżo wypalonej oraz świeżo zmielonej, a wtedy efekt na pewno będzie pozytywny. Podsumowując,   należy   spożywać   kawę   świeżo   wypaloną,  zmieloną  tuż  przed  zaparzeniem.  Nie  wybierajmy kaw rozpuszczalnych, które są przetwarzane. Parzmy kawę z zalecanymi formami i w rozsądnych ilościach.

 


dodaj do mojego kalendarza google lista wydarzeń