Kontrast oraz wielkość czcionki

Kamery Online

Kalendarz Wydarzeń

Akademia Zdrowia i Urody

Data wydarzenia: 2020-04-22
Miejsce: .
Organizator: .
Kontakt: .
Udział: Bezpłatny

Mamy wiele gatunków miodów, mają one różne smaki i właściwości zdrowotne. Związane z roślinami, z jakich te miody powstają. Podstawowe rodzaje miodów: wielokwiatowy, lipowy, rzepakowy, akacjowy, gryczany, spadziowy, wrzosowy. Ich barwa oscyluje od jasno żółtej do herbacianej. Zapach i smak są uzależnione od kwiatów z jakich został zebrany.

Jednym z najpopularniejszych miodów to lipowy pozyskiwany jest przez pszczoły głównie z kwiatów lipy drobnolistnej oraz lipy szerokolistnej. Lipa kwitnie na przełomie czerwca i lipca, dostarczając pożytek przez  kilkanaście  dni. Miód lipowy w stanie płynnym ma barwę od zielonkawo-żółtej do jasnobursztynowej. Po skrystalizowaniu zmienia zabarwienie na biało-żółte do złoto-żółcistego. Ma charakterystyczny aromat, przypomina woń kwiatów lipy, w smaku dość ostry. Zastosowanie lecznicze: najlepszy środek przy przeziębieniu, grypie, w chorobach przebiegających z wysoką temperaturą, schorzeniach górnych i dolnych dróg oddechowych. Dzięki zawartości olejków eterycznych niszczy drobnoustroje i działa napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwskurczowo, przeciwkaszlowo i wykrztuśne. Polecany w chorobach serca i układu krążenia i działa łagodnie moczopędnie, nieznacznie obniża ciśnienie krwi ,skuteczny w schorzeniach układu nerwowego, między innymi w stanach nadmiernego podniecenia nerwowego, stresu i bezsenności.

Kolejny miód, który polecamy to miód rzepakowy. Rzepak kwitnie przez 3 tygodnie na przełomie kwietnia i maja. Pszczoły bardzo niechętnie zbierają niektóre odmiany GMO tej rośliny. Miód rzepakowy w stanie płynnym jest prawie bezbarwny lub lekko słomkowy. Szybko się krystalizuje i po skrystalizowaniu ma barwę białą lub szaro-kremową. Ma słaby, charakterystyczny zapach kwiatów rzepaku. Zastosowanie lecznicze: stanowi cenną odżywkę regeneracyjną, jest przydatny w chorobach serca i stabilizuje ciśnienie krwi. Zahamowuje procesy miażdżycowe i zalecany przy schorzeniach wątroby, łagodzi kaszel i wzmaga odporność organizmu. Pomaga w leczeniu chorób z przeziębienia i górnych dróg oddechowych. Ceniony jako środek pomocniczy w leczeniu schorzeń  nerek i układu moczowego. Wspomaga w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Mniej znany miód gryczany. Jest pozyskiwany z kwiatów gryki zwyczajnej. Gryka zakwita od początku lipca i kwitnie nawet do siedmiu tygodni. Miód  gryczany w stanie płynnym ma barwę od ciemnobrunatnej do prawie  czarnej. Po skrystalizowaniu staje się nieco jaśniejszy. Ma bardzo intensywny i przyjemny zapach kwiatów gryki. Smak jest charakterystyczny: ostry, słodki i lekko piekący. Zastosowanie lecznicze: zapobiega i leczy choroby serca i układu krążenia, zwłaszcza na podłożu miażdżycowym. Pomaga w dusznicy bolesnej, korzystnie oddziałuje podczas nerwicy wegetatywnej także ochrania i odtruwa wątrobę. Polecany osobom chorym na cukrzycę insulino niezależną (typu 2).

Należy pamiętać, że dobroczynne działania na organizm człowieka zachowuje tylko prawdziwy miód, który został wyprodukowany przez pszczoły. Nie dajmy się natomiast skusić na piękną kolorystykę różnych produktów miodopochodnych, które z prawdziwym miodem nic wspólnego nie mają oprócz tego, że są słodkie np. piękny bursztynowy kolor miodu sztucznego zachwyca nasze oko jednakże jest to zwyczajny syrop glukozowy pozbawiony cennych właściwości.Prawdziwy miód zawiera, widoczne kryształki cukru, pojawianie się ich świadczy o tym, że miód jest wysokiej jakości, czego potwierdzeniem w późniejszym czasie jest proces naturalnej krystalizacji.

Chcesz zachować zdrowie na długie lata, poprawić odporność pamiętaj o dobroczynnym działaniu miodu na nasz organizm. Spożywaj miód prosto z pasieki: lipowy, spadziowy, gryczany, wielokwiatowy.

 


dodaj do mojego kalendarza google lista wydarzeń