Kontrast oraz wielkość czcionki

Kamery Online

Kalendarz Wydarzeń

Akademia Zdrowia i Urody

Data wydarzenia: 2020-04-27
Miejsce: .
Organizator: .
Kontakt: .
Udział: Bezpłatny

Uwodzi jej smak i zapach, podobno dostarcza silniejszych wrażeń niż namiętny pocałunek. Ma również wiele właściwości zdrowotnych - wszyscy wiedzą, że poprawia nastrój, koncentrację, dodaje energii. Większość z nas ją uwielbia. Gdy jesteśmy dziećmi, jedlibyśmy ją w każdej postaci bez opamiętania. Jako dorośli staramy się powstrzymywać apetyt, ponieważ nadmiernie spożyta może przyczyniać się do otyłości. Znajdziemy ją w większości babeczek, ciasteczek, ciast, tortów, ale i w słonych potrawach. Uwaga, może uzależniać! Drogie Seniorki i Drodzy Seniorzy, czekolada, czyli królowa naszego podniebienia, posiada też szereg właściwości zdrowotnych. Oczywiście jedzona w umiarze! Najlepiej solo i w swojej gorzkiej postaci!

Czekolada w swoim składzie posiada 600 dobroczynnych substancji. Jedną z nich jest tryptofan, który w organizmie przekształca się w serotoninę, czyli tzw. hormon szczęścia. Jego wysoka obecność w organizmie chroni przed depresją, obniżkami nastrojów, zmęczeniem i stresem. Wysoka zawartość magnezu również przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu nerwowego. Spożywanie trzech kostek dziennie może poprawić koncentrację i pamięć.

Nazywana jest też afrodyzjakiem, ponieważ dostarcza do organizmu glukozy, kofeiny, teobrominy oraz fenyloetyloaminy (tzw. hormon miłości). Te substancje z kolei podnoszą ciśnienie krwi, pobudzają organizm i poprawią koncentrację. Wysoki poziom polifenoli korzystnie wpływa na układ krwionośny i obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Czekolada niesie wspaniałe korzyści dla serca! Jej dobroczynnie działające składniki uelastyczniają naczynia krwionośne, co zapobiega np. zatorom. Zawarta w gorzkiej czekoladzie glukoza obniża poziom cukru we krwi i wpływa pozytywnie na indeks glikemiczny.

Nasze babcie i mamy straszyły nas, gdy byliśmy dziećmi, że jeśli zjemy za dużo czekolady to wypadną nam zęby! Okazuje się jednak, że nie jest to do końca prawdziwe. Najnowsze badania dowodzą, że czekolada chroni przed próchnicą, ponieważ zawiera taniny, a te prawdopodobnie utrudniają odkładanie się kamienia nazębnego. Mleko, które znajduje się w czekoladzie mlecznej oraz kwas szczawiowy wykazują dobroczynne działanie na nasze uzębienie. Czekolada sprzyja odchudzaniu. To nie żart.A to dzięki epikatechinie - składnikowi, który aktywizuje przemianę materii i ułatwia spalanie kalorii (poprawia też krążenie krwi, likwiduje zmęczenie). Aby czekolada pomogła zrzucić kilogramy, muszą być spełnione dwa warunki: powinna zawierać minimum 70 proc. miazgi kakaowej; możemy zjeść najwyżej dwie kostki dziennie.

Pamiętajcie, że czekolada wykazuje dobroczynne działanie tylko, gdy jest jedzona z umiarem, a o jej kaloryczności decydują dodatki oraz zawartość miazgi kakaowej. Najbardziej kaloryczna jest biała czekolada, a jeszcze bardziej ta wzbogacona orzeszkami, rodzynkami, toffi, ciasteczkami itd. – tej unikajcie koniecznie . Jak widać, najzdrowsza jest właśnie czekolada gorzka - wszystkie minerały, składniki, odżywcze i witaminy znajdują się w ziarnach kakaowca. I jeszcze proszę sprawdzajcie skład czekolady, nigdy nie kupujcie tej co zawiera olej palmowy!

 


dodaj do mojego kalendarza google lista wydarzeń