Warto wykorzystać wiosnę i bogactwo owoców na przyrządzanie soków i koktajli oraz na eksperymentowanie z ich smakiem . Koktajle owocowe to świetny sposób na smaczny zastrzyk energii. Posiadają wiele witamin i wartości odżywczych, zwłaszcza , gdy robione są ze świeżych owoców. Oto kilka przepisów, mamy nadzieję, że któryś z nich przypadnie Wam do gustu.
Koktajl truskawkowo-otrębowy (oczyszczająco i energetyzujący)
szklanka mleka (można użyć mleka roślinnego)
2 łyżki płatków owsianych
szklanka truskawek (poza sezonem - mrożonych)
pół banana
1 łyżeczka siemienia lnianego
Przygotowanie: umyte, odszypułkowane truskawki, obrany banan zmiksować następnie dodać otręby, siemię i mleko (również razem zmiksować)
Koktajl jagodowy / malinowy / poziomkowy (dla dbających o smukłą talię)
0,5 kg czarnych jagód lub innych owoców jagodowych
czubata łyżka mielonego lnu
szklanka kefiru
ćwierć łyżeczki cynamonu
szczypta mielonego imbiru
Wszystkie składniki należy zmiksować na gładko. Ponieważ owoce są soczyste, koktajl jagodowy można przygotować bez kefiru - będzie bardzo gęsty, ale równie pyszny. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Koktajl wiśniowy (zdrowy)
pół szklanki siemienia lnianego zalanego wrzątkiem
gruszka lub banan
3/4 szklanki wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
Siemię lniane zalane wrzątkiem zostawiamy na pół godziny. Następnie studzimy i razem z owocami miksujemy.