Kuchnia Lasowiacka stanowi wybór potraw lasowiackich, które można znaleźć w karczmach, zajazdach, restauracjach i kuchniach gospodyń naszego regionu. Ziemia bojanowska, nowodębska, baranowska i majdańska słynęła z ludzi otwartych i gościnnych, dla których dewizą było powiedzenie: „Gość w dom, Bóg w dom”. Potrawy naszego regionu to proste i zdrowe dania przyrządzane od wieków w osadach Puszczy Sandomierskiej. Chłopskie jedzenie oparte było głównie na mące, kaszach, kapuście, rybach i warzywach. Mięso gościło na stołach rzadko, przy szczególnych okazjach, jak święta, wesela, chrzciny. Ze względu na powyższe walory, dziś znów powraca się do tradycyjnych receptur i regionalnych tradycji jako formy naszego dziedzictwa.
---------------------------
Wszelkie prawa zastrzeżone:
© Nowodębskie Towarzystwo Społeczno-Kulturalne
© Samorządowy Ośrodek Kultury w Nowej Dębie