Kontrast oraz wielkość czcionki

Kamery Online

Aktualności

Nowa książka „Kuchnia Lasowiacka”

03-10-2014

26 września w sali kameralnej SOK odbyła się promocja najnowszej pozycji wydawniczej zatytułowanej „Kuchnia Lasowiacka”. Redaktorami książki są Jerzy Sudoł z Nowodębskiego Towarzystwa Społeczno-Kulturalnego i Krystian Rzemień, dyrektor Samorządowego Ośrodka Kultury. Prace nad książką trwały kilka miesięcy i zaangażowało się w nią wiele osób i kilka restauracji, gdzie wykonano fotografie przygotowanych potraw kulinarnych.

 

„Kuchnia Lasowiacka” stanowi wybór potraw lasowiackich, które można znaleźć w karczmach, zajazdach, restauracjach i kuchniach gospodyń naszego regionu. Ziemia bojanowska, nowodębska, baranowska i majdańska słynęła z ludzi otwartych i gościnnych, dla których dewizą było powiedzenie: „Gość w dom, Bóg w dom”. Potrawy naszego regionu to proste i zdrowe dania przyrządzane od wieków w osadach Puszczy Sandomierskiej. Chłopskie jedzenie oparte było głównie na mące, kaszach, kapuście, rybach i warzywach. Mięso gościło na stołach rzadko, przy szczególnych okazjach, jak święta, wesela, chrzciny.  Ze względu na powyższe walory, dziś znów powraca się do tradycyjnych receptur i regionalnych tradycji jako formy naszego dziedzictwa.

 

Licznie zebrani mieszkańcy miasta i gminy Nowa Dęba mieli okazję zobaczyć pokaz kulinarny prowadzony przez panią Urszulę Burlikowską z restauracji „Dębianka”, która przygotowała karpia z lokalnych hodowli na dwa sposoby: w sosie pieczarkowo-śmietanowym oraz w migdałach z miodem. Atrakcją spotkania był występ p.Anny Rzeszut z Baranowa Sandomierskiego, która piękną gwarą lasowiacką opowiadała historie ze swojego życia. To właśnie ona przekazała większość zamieszczonych w publikacji przepisów, które jej mama wykorzystywała w kuchni hrabiego Tarnowskiego. Wśród prowadzących był Dyrektor Lasowiackiej Grupy Działania –Piotr Pastuła, który zajmował się rejestracją lokalnych przepisów na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jednym z gości spotkania była gospodyni Maria Piwińska, której przepisy na pierogi z bobem oraz herbatę miodowo-lipowa znalazły się na ministerialnej liście. O lasowiackiej kuchni opowiadały również członkinie zespołu „Cyganianki” a także Anna Stec, która jest autorką wstępu do publikacji. Uczestnicy spotkania mogli skosztować smakołyków lasowiackiej kuchni przygotowanych przez miejscowe gospodynie. Każdy otrzymał bezpłatnie egzemplarze tej niezwykle atrakcyjnej publikacji, która jest częścią cyklu poświęconego kulturze lasowiackiej.

 

Wydawcami książki są: Nowodębskie Towarzystwo Społeczno-Kulturalne, Samorządowy Ośrodek Kultury w Nowej Dębie i Lasowiacka Grupa Działania.  Publikacja współfinansowana jest ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 w ramach Osi 4 Leader 431 „Funkcjonowanie lokalnej grupy działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja” realizowanego przez Stowarzyszenie „Lasowiacka Grupa Działania”.

 

Lista aktualności